Grilování na dřevěném uhlí
Výhody grilu na dřevěné uhlí
Grilování na dřevěném uhlí je klasickou formou grilování a i v dnešní době elektrických a plynových grilů nabízí řadu výhod.
Jaké modely jsou k dispozici?
V průběhu let bylo vyvinuto mnoho různých typů grilů na dřevěné uhlí. Od kompaktního modelu na cesty až po těžký modely pro vaši zahradu. Věřte tomu, že existuje to správné zařízení pro každý požitek z grilování.
Kotlíkové grily
Steaky a další pochoutky lze v kotlíkovém grilu grilovat a jsou zároveň dobře chráněné.
Kotlíkový gril se stal jedním z nejoblíbenějších modelů pro grilování na dřevěném uhlí. Dvoudílnou kouli obvykle drží tři nohy. Horní polovinu koule lze odejmout a je na ní umístěn odsavač horkého vzduchu, zatímco spodní polovina obsahuje odkapávací misku na tuk, rošt na dřevěné uhlí a grilovací rošt. Kotlíkový gril v sobě spojuje několik výhod:
Kotlíkový gril je proto nejzdravější variantou, pokud se nechcete obejít bez grilu na dřevěné uhlí.
Grilovací vozík
Kromě vlastní grilovací plochy mají grilovací vozíky dvě další vlastnosti: Jsou vybaveny kolečky, a proto se snadno přepravují. Mají také další odkládací plochy, na které lze umístit grilované potraviny nebo nářadí.
Otočný gril
Otočný gril je mezi grily na dřevěné uhlí považován za velmi všestranný. Na lešení se postaví nebo namontuje třínohé ohniště a nad něj se na řetízku zavěsí grilovací rošt. Grilovací rošt lze také snadno vyměnit za velký kotlík nebo pánev, takže tento gril na dřevěné uhlí lze používat nejen ke grilování, ale i jako běžnou varnou plochu. Výhodou otočného grilu je také snadná montáž a demontáž. Jediné, na co si musíte dát pozor, je otáčení jídla: grilovací rošt se při každém pohybu kýve, takže se musíte soustředit, aby jídlo neskončilo na podlaze nebo v uhlí.
Další typy grilů
Stolní gril
Pokud máte na balkoně málo místa nebo prostě jen chcete grilovat sami, můžete použít stolní gril. Ty jsou k dispozici nejen v elektrické podobě, ale také jako grily na dřevěné uhlí. Často mají uzavřenou nádobu na dřevěné uhlí a jsou prakticky bez kouře.
Skládací gril
Skládací gril, nazývaný také kufrový gril, lze snadno a bez nepořádku přepravovat. Po použití jej lze snadno složit, takže případné zbytky popela nebo jiné nečistoty jsou bezpečně uloženy uvnitř. Nevýhodou tohoto mobilního grilu na dřevěné uhlí je však jeho poměrně krátká životnost.
Sloupový gril
Sloupový gril vyniká od ostatních grilů na dřevěné uhlí svým speciálním tvarem. Má dutý sloup jako podpěrnou nohu, která umožňuje přivádění dodatečného kyslíku do grilu zespodu. Přívod vzduchu navíc znamená, že se dřevěné uhlí vznítí rychleji a ušetří se spousta času. Sloupový gril zvládne dosáhnout rychlosti elektrického grilu, aniž byste se museli vzdát klasického grilovacího aroma.
Udírna
Udírna je také provozována za pomocí dřevěného uhlí, ale není grilem v klasickém slova smyslu. Místo vaření nebo uzení žárem hořících uhlíků se maso vaří nebo udí horkým kouřem. Je důležité, aby byla udírna dostatečně těsně uzavřena, aby mohlo unikat jen malé množství kouře. S udírnou se maso stává obzvláště křehkým a chutným, ale tento způsob přípravy trvá několik hodin.
Důležité vlastnosti
Bez ohledu na typ grilu na dřevěné uhlí existují různá kritéria, která je třeba při nákupu zvážit. O tom, zda bude grilovací večer naprostý úspěch, rozhodují základní vlastnosti jako použitý materiál nebo povrch grilu a praktické doplňkové funkce.
Materiál
Grily na dřevěné uhlí vyrobené z nerezové oceli jsou obzvláště kvalitní a odolné. Odolají větru a počasí a lze je ideálně používat po celý život. Pořizovací náklady jsou však odpovídajícím způsobem vysoké. Pokud chcete investovat méně peněz, můžete zvolit levnější kovy, které jsou potaženy smaltem. Při čištění dbejte na to, aby se povrch nepoškrábal.
Grilovací povrch
Velikost grilovací plochy by měla vycházet z počtu osob, které je třeba nakrmit. Obecně platí, že kotlové grily mají spíše malou grilovací plochu, některé grilovací vozíky umožňují dokonce grilování ve dvou úrovních. Malý gril se také rychleji rozehřeje, což je na jednu stranu výhoda, na druhou stranu s sebou nese riziko nechtěného připálení masa a zeleniny. V případě pochybností je lepší volbou velký gril oproti menší verzi. Kotlíkový gril by proto měl mít průměr minimálně 57 cm.
Aktivní ventilace
Aktivní ventilace zajišťuje, že vzniká méně kouře a jisker. Pokud tedy chcete grilovat na balkoně a nechcete se dostat do problémů se sousedy, měli byste si pořídit gril na dřevěné uhlí s aktivním větráním. Jediná nevýhoda: Tyto modely grilů jsou poměrně malé, a proto nejsou zvlášť vhodné pro velké grilování se spoustou lidí.
Teploměr
Kvalitní grily mají integrovaný teploměr. Zvláště když je třeba steaky dopéct k dokonalosti nebo kvalitní maso nesmí oschnout, pomůže teploměr najít správnou teplotu a podle toho upravit dobu vaření. Zatímco zelenině stačí 150 °C, u šťavnatého steaku by to mělo být mezi 230 a 280 °C.
Ideální doba vaření
Ideální doba vaření přirozeně silně závisí na grilovaném jídle a vaší osobní chuti. Nakrájená zelenina se obvykle vaří po deseti minutách, stejně jako hovězí steak silný asi dva centimetry. Kuřecí prso by se mělo grilovat 15 až 20 minut, aby bylo zajištěno, že je skutečně propečené a nehrozí riziko salmonely.
Výběr paliva
Pokud jde o palivo, můžete si vybrat mezi klasickým dřevěným uhlím, briketami a novými briketami ze skořápek kokosových ořechů. Každý z nich má jiné výhody a nevýhody.